Skip to main content

We worden steeds meer afhankelijk van het web voor onze informatievoorziening. Sterker nog, we zijn inmiddels zowat vergroeid met onze smartphone, geobsedeerd door social media en hongerig naar kennis.

Voor de autodealer vormt deze digitale wereld nog steeds een bedreiging, want terwijl steeds meer autokopers online op zoek gaan naar informatie over hun nieuwe aankoop lijken de kansen om ze de showroom in te krijgen steeds kleiner te worden. Autokopers lijken de dealer zelfs bewust te mijden, met als resultaat dat het gemiddelde aantal dealerbezoeken een historisch dieptepunt heeft bereikt. En áls er dan eindelijk iemand de showroom inkomt weet hij exact welke auto hij wil hebben en tegen welke prijs.

Dus, hoe ga je hier als autobedrijf mee om? Wat moet je doen om de digitale klant naar de niet-zo- digitale showroom te krijgen?

Eigenlijk weten we het antwoord al op deze vragen. Dealers moeten zich online manifesteren. En dat is geen tip of aanbeveling, het is 100 procent noodzakelijk voor autobedrijven die de slag om de klant willen winnen. Tegelijkertijd is het van belang wát je online doet. Een Facebook-pagina aanmaken is niet voldoende. Je moet actief participeren.
En dat blijkt in de praktijk nogal lastig. Dealers willen autokopers liefst direct vanachter hun pc, laptop of smartphone naar het dealerbedrijf krijgen. Ze zijn op zoek naar de magische website, de advertentie, de Facebook-post en de YouTube-video waardoor klanten van de bank opspringen en naar de showroom rennen. Ze willen het opzetten, er niet meer naar omkijken en de klanten zien binnenlopen.

Veel goedbedoelde initiatieven om de klant online beter te informeren bloeden dan ook vaak onbedoeld dood, met als resultaat dat je als dealerbedrijf niet langer de nummer 1 informatiebron bent voor autokopers. Die gaan ergens anders naartoe als ze iets willen weten over een Opel Insignia of een Renault Megane en dus komen ze in een later stadium ook niet naar jouw dealerbedrijf.
Het vreemde is dat deze informatiekloof tussen de website van de dealer en de showroom vaak opzettelijk in stand wordt gehouden. De gedachte is dat klanten nieuwsgierig worden als ze niet alle informatie krijgen, bijvoorbeeld over verkoopprijzen, inruilwaardes en financieringen en dat ze dan vanzelf naar de showroom komen.

Maar deze theorie klopt niet.

Onderzoek van Google wijst namelijk uit dat klanten die online volledig worden geïnformeerd door de dealer eerder een bezoek brengen aan de showroom. De informatiekloof is dus alles behalve nuttig omdat vragen die autokopers hebben voordat ze het dealerbedrijf binnenstappen niet worden beantwoord.
De grootste concurrent voor dealers is daarmee niet dat andere dealerbedrijf om de hoek, maar de website waar autokopers wel goed geïnformeerd worden. En dan ben je ze voor je eigen bedrijf al kwijt als klant. Feit is dat bijna 80 procent van alle autokopers externe websites (dus niet de dealerwebsite) gebruikt om de informatie te vinden die ze nodig hebben.

Toch is het helemaal niet ingewikkeld om autokopers de informatie te geven die ze nodig hebben, als je maar weet waar men naar op zoek is. En waar zijn ze dan naar op zoek?

Hier zoeken autokopers vooral naar:

  • Prijzen van nieuwe en gebruikte auto’s
  • Inruilwaarde van hun huidige auto
  • Verschillen tussen de automodellen
  • Auto’s die ook echt te koop staan
  • Dealerbedrijf in de regio

Door deze informatie te delen op je website en via social media zoals YouTube voeg je waarde toe in het online zoekproces van autokopers, en dat zijn de mensen die je in je showroom wilt hebben. Het is een feit dat dealerwebsites en social media leiden tot dealerbezoeken. En hoe beter je kopers online informeert, hoe meer showroomverkeer je genereert.

Lees ook: Hoe moet je beginnen met videomarketing?