Skip to main content

Automatisering en schaalbaarheid. Het zijn kreten die telkens weer terugkomen in mijn gesprekken met autodealers. Heel vreemd is het niet want volgens de BOVAG Branche Barometer is het rendement van de gemiddelde autodealer in Nederland slechts 0,75 procent. De enige manier om geld te verdienen aan de verkoop van auto’s is door enerzijds de kosten te drukken en anderzijds volume te maken. En dat lukt alleen door je processen zo veel mogelijk te automatiseren.

Niet alles automatiseren

De vraag is alleen of het wenselijk is om dit met álle processen te doen. Neem de gemiddelde occasionportal. Het resultaat van al die haast om elke auto zo snel mogelijk op de verschillende portals te publiceren is zichtbaar: standaard advertenties met standaard voertuigdata. Op het gebied van video is het niet veel beter. Video ontbreekt sowieso in de meeste occasionadvertenties, en als er een video wordt gepubliceerd is ook hier de trend tot automatiseren duidelijk: diapresentaties ondersteund door een gerobotiseerd commentaar.

Automatisering haalt de ziel uit je marketing

Aandacht maakt alles mooier

Automatisering haalt wat mij betreft de ziel uit je marketing. Als autoliefhebber doet het me telkens weer pijn om te zien dat te koop aangeboden auto’s niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Want met een beetje aandacht wordt alles mooier. Door de waan van alledag lijkt het echter alsof het gemiddelde dealerbedrijf dit gegeven volledig uit het oog is verloren. De auto is een commodity die zo snel mogelijk de deur uit moet.

Vlinders in de buik

Die benadering strookt alleen niet met de beleving die autokópers hebben. Voor hen is de aanschaf van een auto juist een emotioneel moment. Ze willen verleid worden, compleet met vlinders in de buik. Want een auto kopen is echt een ‘ding’, kopers zijn al maanden op zoek naar de perfecte aanschaf die in hun beleving speciaal voor hun gebouwd is. Zij willen met trots de showroom uitrijden en hun aankoop showen. Die aandacht voor hun auto willen autokopers ook zien bij het dealerbedrijf.

Gimme some love

Autokopers willen ervaren dat de dealer hun aankoop net zo belangrijk vindt als zijzelf. Een met aandacht gemaakt video helpt daarbij. Een video met gedetailleerde beelden van carrosserie en interieur laten zien dat het dealerbedrijf aandacht heeft voor zijn product. Dat schept vertrouwen. Want als een dealer een video maakt waar aandacht en, mag ik het zeggen, liefde in is gaan zitten, dan zal hij geen rommel verkopen, toch?

Kwaliteit schept vertrouwen

Kies voor kwaliteit en niet kwantiteit! Het is niet nodig om je complete occasionvoorraad op YouTube te zetten. YouTube video’s zijn in eerste instantie bedoeld om je naamsbekendheid te vergroten en het vertrouwen van autokopers te winnen. Maak daarom elke maand een selectie van auto’s en maak daar mooie video’s van. Zet ze online en laat ze daar staan, ook als de auto is verkocht! Autokopers zijn niet alleen geïnteresseerd in die specifieke auto, ze willen ook weten met welk bedrijf ze te maken hebben. Met kwaliteit schep je vertrouwen en dat begint online.

Leave a Reply