Skip to main content

De autoboulevard? Veel autokopers weten niet eens wanneer ze er voor het laatst waren. Want iedereen doet tegenwoordig online z’n onderzoek en stapt voorbereid de showroom in. Vaak zelfs zo goed voorbereid dat menig autoverkoper wordt overtroeft door zijn eigen klanten.

Volgens een onderzoek van het Britse Autotrader zoekt inmiddels 88 procent van alle autokopers eerst online naar relevante informatie over hun nieuwe aankoop. Welke auto past het beste bij mijn situatie? Waar vind ik de beste deals voor mijn budget? Wat zijn de ervaringen van andere autokopers met de auto die ik op het oog heb? Dit alles met als doel om te bepalen welke auto ze gaan aanschaffen en wanneer. Die online zoektocht is daarbij niet een eenmalige exercitie maar een terugkerend proces dat wekenlang, zo niet maandenlang duurt.

Met andere woorden, het aankoopproces wordt bepaald door een eindeloze reeks digitale micro-momenten. Toch zijn er 4 grote marketingtrends te onderscheiden die autobedrijven kunnen helpen om aanwezig te zijn in die micro-momenten en om een brug te slaan richting de autokoper.

Digitale interactie gebeurt met smartphones en tablets

De ‘klantenreis’ vindt niet alleen hoofdzakelijk plaats op mobiele apparaten, ze bepalen ook de digitale interactie met het autobedrijf. Google onderzocht tot in detail de complete zoektocht van consumenten naar een nieuwe auto, van bewustwording tot aankoop, en vond dat 71 procent van alle digitale interacties met een smartphone gebeurt (denk aanYouTube, Twitter, Facebook en WhatsApp). Daarbij komt dat 58 procent van alle autokopers in de toekomst verwacht alleen nog maar hun mobiel te gebruiken als ze een nieuwe auto gaan kopen (bron: Facebook). Dit alles wil overigens niet zeggen dat een responsive website voldoende is om aan de wensen van de klant te voldoen hebt. Vooral met social media en YouTube videos kan je namelijk het verschil maken, en klanten bereiken op hun gekoesterde smartphone.

Lokaal zoekverkeer maakt de dienst uit

De online zoektocht van autokopers begint vrijwel altijd met Google en eindigt daar meestal ook met de vraag bij welke dealer ze hun nieuwe aankoop in het echt gaan bekijken. Het is dan zaak om lokaal goed gevonden te worden. ‘Local’ is uiterst belangrijk voor ondernemers die het vooral van klanten uit de regio moeten hebben. Lokale vindbaarheid kan veel opleveren want bijna de helft van alle zoekopdrachten in Google heeft een lokaal karakter. Maar dat niet alleen, de koopintentie is bij lokale zoekopdrachten (ford dealer apeldoorn) ook hoger dan bij niet-lokale zoekopdrachten (ford dealer), wat op zijn beurt tot meer aankopen leidt.

Het meeste effect met video

Video is een blijvertje. Het is niet alleen een van de meest effectieve manieren om consumenten te bereiken volgens Hubspot, maar biedt ook het hoogste rendement. Video is bovendien populair bij consumenten. Vier keer zoveel consumenten geeft er de voorkeur aan een productvideo te bekijken dan dat ze er informatie over moeten lezen en 43 procent wil vaker een video zien. Hetzelfde geldt voor autokopers. Uit onderzoek van Google blijkt dat de online zoektocht en koopbeslissingen steeds sterker worden beïnvloed door video. Meer dan de helft van alle autokopers kijkt minimaal 30 minuten naar YouTube video’s als onderdeel van het oriëntatieproces. Populairste video’s zijn die over testritten, specificaties en accessoires en introducties van interieur en exterieur.

Bereik mensen vroeg in het aankoopproces

Autokopers doen er, vergeleken met andere branches, uitzonderlijk lang over om een auto aan te schaffen. Volgens Facebook doet 60 procent van de consumenten er minstens een half jaar over en in de tussentijd speuren ze op internet naar informatie en advies. Gemiddeld worden er in eerste instantie 5 merken in overweging genomen, waarbij factoren als autotype, verbruik, vermogen en andere factoren pas later in het proces duidelijk worden. In de maand voor de aankoop is dat alles uitgekristalliseerd en is de keuze beperkt tot 1 of 2 auto’s. Maar: surfende autokopers geven ook aan dat ze vooral in deze laatste fase worden bestookt met online advertenties. En dat is te laat. Om echt een impact te maken en het aankoopproces te beïnvloeden moet je er eerder bij zijn.

Samengevat:

  • Autokopers worden vooral online beïnvloed. Autobedrijven doen er dus verstandig aan om diezelfde klanten online op te zoeken en bij elk micro-moment aanwezig te zijn.
  • De meeste interactie vindt plaats middels smartphones en tablets. Marketing via deze apparaten zou dus ook een speerpunt moeten zijn.
  • Lokale vindbaarheid in Google is belangrijk en het is zeker de moeite waard om hier middels SEO aandacht aan te besteden.
  • Tot slot: video is een van de krachtigste manieren om klanten te informeren en het aankoopproces te beïnvloeden. Autobedrijven zouden video dan ook moeten omhelzen om klanten vroeg in het aankoopproces te bereiken!

Lees ook: 5 redenen om met YouTube videomarketing te beginnen